ورود

ورود به حساب کاربری خود

نام كاربري *
رمز عبور *
من را به خاطر داشته باش
');

پروژه های من

دانلود کار تحقیقی حقوق تلف مبیع

چکیده:

هرچند در حقوق ما عقد بیع تملیکی است و با بسته شدن آن، خریدار مالک مبیع و فروشنده، مالک ثمن می‌شود. اما، برای مشتری، هدف غایی از انعقاد عقد بیع، دریافت مبیع است (نه صرفاً انتقال مالکیت). بنابراین، برای تسلیم نشدن مبیع، در فرضی که عین خارجی است و بدون وجود هرگونه تقصیر و اهمال از سوی بایع، از میان می‌رود، ضمان معاوضی کماکان به عهده فروشنده باقی است تا عمل تسلیم تحقق یابد.در این نوشتار، ابتدا سعی شده است به بیان کلیات و بیان تعاریفی دقیق از تلف مبیع بپردازیم و ریشه قانونی آن را مورد بررسی قرار دهیم و در ادامه از روایات و عقل به عنوان مدارک و مستندات قاعدة تلف مبیع پیش از قبض سخن گفته شود، سپس مفهوم و آثار این قاعده در بیع داخلی و بین‌المللی کالا و میزان دلالت آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و سرانجام یافته‌های این تحقیق در چند بند احصاء شودبا این امید که این کار مورد توجه قرار گیرد.

کلید واژه:

تلف، مبیع، قبض، انتقال، ضمان، معاوضی، بیع، بین‌المللی

مقدمه:

می‌توان برای مشتری، تسلیم مبیع را رکن اصلی معامله و هدف غائی از انعقاد عقد بیع دانست. زیرا عموماً خریدار عقد بیع را برای دریافت مبیع منعقد می‌کند و تا هنگامی که این امر تحقق نیافته، مشتری به مقصود نهایی خود نائل نگردیده است و عدم تسلیم آن از سوی فروشنده، موجب ورود خسارت، به خریدار خواهد بود.برای تسلیم نشدن مبیع، در فرضی که عین خارجی است، دلائل گوناگونی می‌توان ذکر نمود، مثل اینکه مبیع با تقصیر (تفریط یا تعدی) و اهمال فروشنده، تلف شود یا توسط شخص ثالث از بین برود یا به وسیلة خریدار تلف گردد و یا بدون وجود هرگونه تقصیر و اهمال از سوی بایع، از میان برود که در این نوشتار تنها این قسمت، مورد بحث ما خواهد بود. یعنی، موضوع، ناظر به موردی است که مبیع، قبل از تسلیم به خریدار، بر اثر حوادث قهری و خارجی، آنهم بدون تفریط یا تعدی و اهمال فروشنده، تلف می‌شود و در حالی که مالکیت مبیع بر اثر عقد به مشتری منتقل شده است، بیع منفسخ می‌گردد و ثمن بایستی به خریدار مسترد شود. به بیان دیگر، با وجود اینکه عقد بیع تملیکی است (ماده 338 و بند 1 ماده 362 قانون مدنی) و به محض وقوع آن، خریدار، مالک مبیع می‌شود. اما، ضمان معاوضی کماکان به عهدة فروشنده باقی است تا عمل تسلیم تحقق پیدا کند.در فقه، قاعدة معروف: «کل مبیع تلف قبل قبضه فهو من مال بایعه»، در حقوق ما، مادة  387قانون مدنی و در کنوانسیون 1980 وین، موسوم به: «کنوانسیون سازمان ملل متحد راجع به قراردادهای بیع بین‌المللی کالاهای منقول»38، ماده 66 تا 70، به نحوی از موضوع مورد بحث ما، سخن می‌گویند. بدین‌ترتیب، امروزه، این قاعده، علاوه بر معاملات داخلی، در بیع بین‌المللی کالا نیز مورد استناد، توجه و استفاده، قرار می‌گیرد. زیرا نه تنها عقد بیع به اتباع یک کشور محدود نمی‌شود؛ بلکه، در معاملات روزمره داخلی و بین‌المللی (که بیشتر در قالب بیع انجام می‌گردد.) همیشه پرداخت ثمن و دریافت مبیع، آناً صورت نمی‌گیرد و گاهی فاصلة بین انجام معامله و تحویل کالا، به روزها و ماه‌ها می‌رسد و در ایناثناء، ممکن است، مبیع به قبض مشتری داده نشده و همچنان مورد معامله، در اختیار فروشنده باشد و تلف مبیع در این فاصله چه قهراً و یا به طور غیرقهری، مسائلی را در پی خواهد داشت که شناسایی احکام و فروع مختلف آن بررسی همه جانبه‌ای را می‌طلبد.مهم‌ترین ماده‌ای که در تلف مبیع پیش از قبض یا ضمان معاوضی و یا ریسک ناشی از تلف، در حقوق ما دیده می‌شود، مادة 387 قانون مدنی است. راجع به مبنای حقوقی این ماده، در فقه و حقوق کشورمان دو نظریه متفاوت دیده می‌شود که انتخاب هر یک از آنها، آثار ویژة خود را خواهد داشت. اگر مبنای حکم مندرج در مادة یاد شده را یکی از اصول حقوقی بدانیم، نتیجه‌ای که حاصل می‌شود این است که این حکم اختصاص به مبیع و عقد بیع نخواهد داشت و بایستی آن را در مورد تلف ثمن پیش از قبض و حتی در عقود معوض دیگر، مانند صلح هم جاری نمود. ولی، هرگاه این قاعده را ویژة عقد بیع و مبیع بدانیم، دیگر نمی‌توانیم آن را به مورد ثمن و سایر عقود معوض سرایت دهیم و ناگزیر باید آن را حکمی استثنایی تلقی نموده و با تفسیر مضیّق، تنها آن را در مورد نص، به کار ببریم.

اهمیت تحقیق:

اهمیت موضوع از آن جهت است که این قاعده، علاوه بر معاملات داخلی، در نظام بیع بین‌المللی کالا نیز مورد استناد، توجه و بهره‌برداری قرار می‌گیرد. زیرا در این گونه معاملات، پرداخت ثمن و دریافت مبیع آناً صورت نمی‌گیرد و بین بستن عقد و تحویل کالا، معمولاً تقارن زمانی وجود ندارد و تلف مبیع در این اثناء، مسائلی را در پی خواهد داشت که شناسایی مبنای حقوقی، احکام و فروع گوناگون آن، انگیزه‌ای برای انتخاب تحقیق حاضر گردید.

چکیده

کلید واژه

مقدمه

اهمیت تحقیق

سابقه تحقیق

فصل اول:

کلیات

مبحث اول:تعاریف

گفتار اول:تعاریف لغوی، فقهی و حقوقی تلف

گفتار دوم:تلف مبیع

بند اول :مباني قاعده

بند دوم :مفاد قاعده

مبحث دوم:بیان کلیات و مبانی تشکیل دهنده تلف مبیع

گفتار اول:عناصر تشکیل دهنده

گفتار دوم:بررسی ماده 1138 قانون مدنی

فصل دوم:

تلف مبیع قبل از قبض

مبحث اول: مدارک و مستندات

گفتار اول: روایات

بند اول : روایت پیامبر (ص

بند دوم : روایت امام جعفر صادق (ع)

گفتار دوم :اجماع

گفتار سوم : بنای عقلا و سیرة مسلمین

مبحث دوم : مفهوم، شرایط و آثار تلف مبیع پیش از قبض

گفتار اول : مفهوم و شرایط

بند اول: مفهوم قاعده

بند دوم : مفهوم ضمان معاوضی

گفتار دوم : شرایط اعمال قاعده و ضمان معاوضی

بند اول : تلف مبیع قبل از تسلیم باشد

بند دوم: تلف بدون تقصیر و اهمال از طرف بایع باشد

بند سوم : مبیع در هنگام تلف، عین معیّن باشد

گفتار سوم: تحلیل قاعده و آثار آن

بند اول: تحلیل قاعده

گفتار چهارم: آثار قاعده

بند اول : انفساخ عقد

بند دوم : منافع منفصله

گفتار پنجم: ضمان معاوضی در بیع بین‌المللی

 

بند اول: تنافی بین تلف مبیع قبل از قبض و آثار عقد بیع

نتیجه گیری

منابع و مراجع

Format : Word | Pages : 52

برای خرید و یا راهنمایی می توانید با یکی از موارد زیر تماس بگیرید

ایمیل :                         این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید (پشتیبانی 24 ساعته)

تلفن تماس :                09104561172 (پشتیبانی 24 ساعته)

برای مشاهده جزئیات و خرید روی دکمه زیر کلیک کنید

قیمت: 10000 تومان
 

دانلود فایل

پشتیبانی آنلاین

تماس و خرید

برای خرید و یا راهنمایی می توانید با یکی از موارد زیر تماس بگیرید

ایمیل     این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید  

تلفن تماس 09144185326
(24 ساعته)

شما اینجا هستید: Home مقاله و پایان نامه رشته حقوق دانلود کار تحقیقی حقوق تلف مبیع