دانلود کار تحقیقی پولشویی رشته حقوق
- توضیحات
- دسته: رشته حقوق
- منتشر شده در 17 آذر 1392
- نوشته شده توسط مدیر
- بازدید: 4259
چکیده:
افزايش جرايم و افزايش حجم نقدينگي ناشي از آن در سطح جهاني موجب رشد چشمگير پديده پولشويي گرديد. به نحوي كه از دهه 80 ميلادي به بعد جامعه جهاني را متوجه حجم گسترده و رشد سريع اين پديده و نقش آن در ارتكاب جرايم كرد. گسترش اين پديده حاصل سه روند متمايز جهاني بوده است :
روند اول رشد شتابان بازارهاي مالي است . در دودهه اخير بازارهاي مالي جهاني ابعادي غول آسا يافته اند به گونه اي كه هيچ تراز و تعادلي ميان بخشهاي مالي و واقعي اقتصاد جهاني وجود ندارد و تنوع چشمگير ابزارها ، واسطه ها و نهادهاي مالي امكان نظارت پذيري را بسيار دشوار كرده است .
روند دوم انقلاب فن آوري و علمي دو دهه اخير است . بر اثر اين تحولات ،پيشرفت شگرفي در استفاده از رايانه و خدمات پيشرفته مخابراتي در زمينه داد و ستدهاي مالي رخ داده است . بدين ترتيب دنبال كردن مسير پول و هويت واقعي داد و ستد كنندگان دشوار و در مواردي ناممكن است .
سومين روند جهاني شدن و درهم آميزي اقتصاد هاي ملي و بازارهاي مالي با يكديگر است. براساس تحولات مربوط به جهاني شدن و آزادسازي بازارهاي مالي ، جابجايي پول فراتر از مرزهاي ملي به سبب ارتباط و ادغام بازارها با سهولت بيشتري نسبت به قبل امكانپذير است . در این کار تحقیقی موضوع پ.لشویی و جرائن آن و راهکارهای حقوی مبارزه با این جرائم را مورد بررسی قرار می دهیم.
کلید واژه:
پولشویی،جرم،اسناد
مقدمه:
با پيشرفت جامعه بشري رفته رفته ماهيت و شكل جرايم متحول گرديده است . از نظر ماهيت مجرمان به جاي اينكه در صدد تامين مايحتاج روزمره خود يا ارضاي احساسات خويش با ارتكاب جرايم خشن باشند ، مترصد ثروت اندوزي با ارتكاب جرايم سود آور هستند . از نظر شكلي نيز در كنار جرايم فردي ، جرائم سازمان يافته بروز كرده است ؛ گروههاي سازمان يافته اي كه با استفاده از مدرنترين دستاوردهاي تكنولوژي به دنبال اهداف و منافع خود هستند. «رهبران اين باندهاي جيانتكار مدرن ، جرم را منطقي و عقلاني كردهاند.
آنها ديگر يك فاعل باهوش تنها نبوده بلكه اعمال او و دوستانش به طور قابل ملاحظه اي سازمان يافته و تخصصي شده است . آنها تهديد و دغدغه اي نه تنها براي پليس بلكه كل جامعه هستند و اگرچه ابتدا به شكل مخفيانه زندگي مي كردند ، اما با افزايش ثروت و قدرتشان ،به شكل عمومي ظاهر شده و به رقابت با سرمايه داران بزرگ و سياستمداران مي پردازند.»[1]
امروزه به ويژه جناياتي كه منفعت سرشار مادي در بر دارند به شكل سازمان يافته و توسط گروهها و باندهاي مافيايي و غالباً در بعد فراملي ارتكاب مي يابند. و جرايم سازمان يافته فراملي از مهمترين مشكلاتي است كه در دهه هاي اخير توجه كشورها و سازمانهاي بين المللي را به خود جلب كرده است.
هدف غايي اين گروهها تحصيل نفع مالي و مادي است؛ به گونه اي كه ارتكاب جرم به يك صنعت و تجارت تبديل شده است و درآمد حاصل از آن از درآمد بسياري از مشاغل پردرآمد هم بيشتر است. اما با كسب اين درآمدها و منافع ، زنجيره ارتكاب جرم كامل نمي شود و تكميل آن نياز به حفظ اين درآمدها و بهره جويي از آن دارد به نحوي كه ماهيت مجرمانه آن كشف نشود،تا علاوه بر جلوگيري از توقيف مال توسط مقامات قضايي و انتظامي ،وقوع جرم مبنا نيز كشف نشود؛ شخص مجرم شناسايي نشده و تحت تعقيب قرار نگيرد . در اين زمان است كه مساله شستشوي عوايد حاصل از اين جرايم مطرح ميشود: مبادلات غيرقانوني به سبب عدم اعتماد متقابل و عدم امكان استفاده از ابزارهاي متعارف و قانوني عموماً به صورت نقدي انجام مي گيرد كه بدين ترتيب حجم هنگفتي از نقدينگي ايجاد مي شود كه همواره در معرض خطراتي از قبيل سرقت،معدوم شدن، جلب نظر مقامات قانوني و منتهي شدن به كشف جرم مبنا قرار دارد. لذا بايد به نحوي وارد اقتصاد قانوني گردد.
بیان مسئله:
به هرحال پديده پولشويي را ميتوان حلقه اي از جريانهاي منفي جامعه دانست كه تحت تاثير عوامل مختلف ،فرآيندهاي مالي ـ پولي را بطور اخص وكل ساختار اقصادي و اجتماعي را به طور اعم مورد هجوم قرا ر مي دهد . لذا برخورد جدي با اين پديده نياز واقعي تمام جوامع است . اما حجم بالاي گردش پول در اين جرم و فرامرزي بودن فعاليتها و اقدامات تبهكاران و نيز سازماندهي شدن اعضا به همراه نظم شديدي كه بر آن حكمفرماست ،باعث شده است كه برخورد و مبارزه با اين جرايم همكاري تمامي دولتهاي جهان را ايجاب كرده ، نيازمند تمهيدات بين المللي باشد . به همين جهت جامعه بين المللي با عزمي راسخ در قالب تنظيم كنوانسيونها و اسناد و ايجاد سازمانهاي مختلف به مبارزه با اين پديده پرداخته است و كشور ما را نيز تشويق به مبارزه با اين پديده در سطح ملي كرده است. همراه با اين موج جهاني در كشورها نيز چند سالي است كه موضوع پولشويي و ضرورت مبارزه با آن و تصويب قانون خاص براي آن مطرح شده است و پس از بحث و مجادلات طولاني لايحه اي در اين خصوص تهيه و به مجلس فرستاده شد كه هنوز مراحل نهايي خود را طي نكرده است . چون پس از تصويب مجلس در تاريخ
6 / 2 / 83 با ايرادات چندي از سوي شوراي نگهبان مواجه شده و به مجمع تشخيص مصلحت نظام رفته ، كه در آنجا نيز بدون بررسي، مجدداً به مجلس شوراي اسلامي بازگردانده شده است.
اين مسائل نشان مي دهد كه بررسي پولشويي به عنوان يك عمل مجرمانه و راههاي مقابله با آن در سطح ملي و بين المللي ،به ويژه در كشور ما كه در آغاز راه مبارزه با آن قرار دارد ، از اهميت ويژه اي برخوردار است .
مسلم است كه شستشوي عوايد ناشي از جرم داراي جنبه هاي گوناگون حقوقي ، اقتصادي ، اجتماعي مهم و فراواني است و براي مقابله با آن داراي بايد نخست به شناسايي اين پديده و سپس به طرق مقابله با آن پرداخته شود.
اهمیت و ضرورت تحقیق:
عدم اطلاع رساني دقيق و شفاف از فعاليتهاي پولشويان و شيوه هاي نفوذ عناصر دست اندر كار پولشويي در لايه هاي اقتصادي و از همه مهمتر در سيستم بانكي كشورها و مشکلاتی که این افراد برای جامعه به وجود می آورندرا می توان دلایلی برای اهمیت این موضوع دانست.
طرح سوالات:
1-بین مفاسد اقتصادی و جرائم پولشویی چه رابطه ای وجود دارد؟
2-آیا قوانین موجود پاسخگوی مبارزه با این جرائم در کشور هست؟
فرضیات :
در متن به آن پاسخ داده شده است.
پیشینه تحقیق:
آقاي دكتر سيد حسن اسعديدر تحقیقی چنين تعريفي را از پول شويي ارائه داده اند:
پول شويي پروسه اي است كه در طي آن منابع اصلي درآمدهاي نامشروع پنهان مي شود و ايشان معتقدند اگرچه پول شويي را جنايت دهه 1990 گفته اند ولي اين اصطلاح را مطبوعات در اوايل دهه 1970 در ماجراي واترگيت، به كار برده اند و مي توان گفت كه سالهاي متمادي قبل از آن هم عمل پول شويي سابقه داشته است و چهار عمل زير در اين فرآيند اهميت دارد:
1- منشأ واقعي پول پنهان بماند.
2- شكل پول تغيير كند و يا به متاع با ارزش ديگري تبديل گردد.
3- اين پروسه مخفيانه طي شود.
4- از پول كثيف حفاظت مستمر بعمل آيد.
و در بيشتر موارد، پول شويي با قاچاق مواد مخدر ارتباط مستقيم دارد و از پول شويي به «شريان خون تجارت جهاني مواد مخدر» تعبير مي شود.
واژه پول شويي براي توصيف فرايندي به كار مي رود كه در آن، وجوه و عوايد غير قانوني حاصل از فعاليتهاي مجرمانه مانند قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه و كالا، قاچاق انسان، رشوه، اخاذي، كلاهبرداري و ... در چرخه اي از فعاليتها و معاملات و با گذر از مراحلي، شسته و ظاهري قانوني به خود مي گيرد. به عبارت ديگر منشأ و منبع وجوهي كه به صورت غير قانوني به دست آمده است از طريق يك سلسله عمليات، پنهان شده و به صورت درآمد قانوني نمود پيدا مي كند.
پول شويي يك فرآيند سه مرحله اي است: مرحله نخست مستلزم قطع هر گونه ارتباط مستقيم بين پول و جرم منشأ، مرحله دوم مخفي كردن رد پول براي جلوگيري از تعقيب آن و مرحله سوم بازگرداندن مجدد پول به مجرم به صورتي كه نحوه اكتساب و محل جغرافيايي آن قابل رديابي نباشد، است. بعبارتي ديگر مي توان اكتساب و محل جغرافيايي آن قابل رديابي نباشد، است. بعبارتي ديگر مي توان گفت: پول شويي يا تطهير پول فعاليتي مجرمانه، بزرگ مقياس، گروهي، مستمر و درازمدت است كه مي تواند از محدوده سياسي يك كشور مفروض نيز فراتر رود.
و ساده تر هم مي توان تعريفش كرد: پول شويي فرآيندي است كه از طريق آن به مبالغ هنگفت وجوه بدست آمده از راه غير قانوني (قاچاق مواد مخدر، فعاليت تروريستي يا ديگر جرايم جدي) ظاهر قانوني و مشروع داده مي شود.
Format : Word | Pages :80
برای خرید و یا راهنمایی می توانید با یکی از موارد زیر تماس بگیرید
ایمیل :
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
(پشتیبانی 24 ساعته)
تلفن تماس : 09104561172 (پشتیبانی 24 ساعته)
قیمت: 10000 تومان
دانلود فایل